Jöhet a forralt bor szezon

Sokan ódzkodnak az alkoholtól, ami érthető,
hiszen főleg negatív egészségügyi hatásai vannak. Az alkohol emeli a
trigliceridszintet, a vérnyomást, és nem utolsósorban a májat is károsítja. Azonban
kevesen tudják, hogy nem minden esetben egészségtelen. A hangsúly a
mértékletességen és a minőségen van. Vörösborban megtalálható egy rezveratrol
nevezetű polifenol, aminek összetett hatása van a szervezetre. 100 g vörösbor 20 mg polifenolt
tartalmaz.
Pozitív hatásai a szervezetre:
- szabadgyökfogó, antioxidáns;[1]
- erősíti az inzulin érzékenységet, azaz hatékonyabb lesz a sejtek számára a glükóz felhasználás;
- csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, az LDL oxidációt így az érbélhártya épségéért is hozzájárul à fokozza az érfalak stabilitását
- meggátolja, hogy összetapadjanak a trombociták, így kivédi a trombus/vérrögképződést.
A melegítés folyamata jelentősen megváltoztathatja a bor fizikai-kémiai tulajdonságait és összetételét. Az alkohol könnyen elpárolog, a polifenolos vegyületek pedig termikus bomlásnak indulnak, ami megváltoztatja vagy elveszti biológiai aktivitását. De e mellett van egy jó hírem.
A forralt bor készítése során olyan fűszereket alkalmazunk, melyekből alkohol hatására olyan vegyületek oldódnak ki, amik jótékony hatást fejtenek ki az emberi szervezetre.
Szegfűszeg, fahéj, szegfűbors, gyömbér, de tehetünk hozzá ánizsot, kardamomt, csipkebogyót és a koriandert is, amit csak szeretnénk érezni a lélekmelegítő italban.
A borok hasznos oldószerei a növényi eredetű antimikrobiális illóolajoknak.[2] Ezek a remek fűszerek nem csak isteni illatokkal árasztják el a lakást, de:
- hatékony antibakteriális hatásúak,
- fokozza a vörösbor antioxidáns, gyökfogó tulajdonságát,
o az alkoholban oldott fahéjkivonatokban lévő szén-tetraklorid megvéd az oxidatív stressz és májkárosodás ellen.[3]
- a fahéjaldehid a Cinnamon Zeylonicumból kivont kéregolaj egyik fő összetevője (65-80%),
o csökkenti plazma vércukorkoncentrációját, (befolyásolja a vércukorszintet)
o fokozza az inzulin jelátvitelében részt vevő fehérjék expresszióját, (hatékonyabb lesz az inzulin munkája)
o csökkenti a dyslipidaemiát, (zsíranyagcsere zavar - magas vérzsír- és koleszterinszintek à hajlamosít az érfalak megvastagodására, elmeszesedésére)
Mellékesen megjegyezném, hogy a fahéj a cukorbetegségben megfelelő kiegészítő kezelés, hiszen csökkentheti az étkezés utáni vércukorszintet.[4] Kutatások alátámasztottak a fahéj terápiás hatását a PCOS kezelésében is.[5]

Mindenkiben fejében megfordult már biztos az a kérdés, hogy mennyi marad a forralt bor alkohol tartalma? Elárulom, nem párolog el egy hamar. Bonyolult kémiai folyamat, ami az alkohol forráspontjával (78,37 °C) és a forralási idővel magyarázható. De semmiképp nem ajánlott volán mögé ülni, ha esetleg ittál egy bögre forralt bort.
Egy kis érdekesség:
Régen, a 18. században nem tejjel, hanem vörösborral forralták ki a keserű kakaóport és ezt az italt fogyasztották forrócsokoládéképp. Én voltam olyan bátor, hogy a barátaim számára készítettem ebből az ízletes, de egyben érdekes forrócsokoládés vörösborból. Új ízélménnyel gazdagodtunk, de megmondom őszintén nem lesz a kedvenc édes italom.
Ha te is szereted a kihívásokat, akkor próbáld ki otthon és oszd meg a véleményed Velem.
Írta: Nagy Nikolett, dietetikus

Hivatkozások:
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1315342/
[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713510000393?via%3Dihub
[2] https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0716-97602009000100009&lng=en&nrm=iso&tlng=en
[4] https://dom-pubs.pericles-prod.literatumonline.com/doi/10.1111/j.1463-1326.2009.01094.x
[5] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jfbc.14166