Cukor ezer szóval

2025.03.07

Az édességekért mindenki odáig van. Szeretjük kényeztetni szeretteinket és magunkat is egy kis süteménnyel vagy csokoládéval. Azonban nem titok, hogy ezen termékek csomagolásán a cukor, mint összetevő, többféleképpen megtalálható. Az édességek közel 50-60%-os arányban tartalmazhatnak cukrot. Az összetevők listáján az élelmiszeripari cégeknek kötelező mennyiségi sorrendben feltüntetni az alapanyagokat.

Fennakadhat a szemünk egy két ismeretlen kifejezésen, mint például invertcukor-szirup, glükózszirup, fruktóz-glükózszirup stb. Ezek a megnevezések is az élelmiszer hozzáadott cukor valós tartalmát jelölik. Azonban megtévesztő, hiszen sokan nem ismerik ezeket a megnevezéseket így nem gondolják azt, hogy a ketchup vagy egy salsa szószban is mennyi cukor lapulhat.

A hozzáadott cukor fogalma: "Az élelmiszer jellegéből adódóan, abban természetes formában előforduló cukrokon kívül minden olyan ételhez vagy élelmiszerhez a gyártás vagy elkészítés során hozzáadott cukrok (mono- és diszacharidok), méz és szirupok." A csomagoláson a következő megnevezésekkel találkozhatsz:

  • glükóz
  • dextróz
  • laktóz
  • glükóz-fruktóz szirup
  • cukor
  • barna cukor
  • répacukor
  • nádcukor
  • kukoricaszirup
  • karamell
  • magas-fruktóz tartalmú kukoricaszirup
  • fruktóz,
  • méz,
  • invertcukor,
  • keményítőszirup,
  • maltóz,
  • maltodextrin
  • szacharóz,
  • juharszirup,
  • melasz
  • stb.

Érdemes elolvasnunk az apró betűket is, mert az élelmiszercsomagoláson gyakran a figyelem felhívó tartalmak megtévesztők lehetnek. Főleg a diétázóknak javaslom, fordítsák meg a vásárolni kívánt terméket mielőtt berakják a bevásárló kosarukba.

Írta: Nagy Nikolett


© 2024 Minden jog fenntartva
Diétás ötletek
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el