Cukor ezer szóval
Az édességekért mindenki odáig van. Szeretjük kényeztetni szeretteinket és magunkat is egy kis süteménnyel vagy csokoládéval. Azonban nem titok, hogy ezen termékek csomagolásán a cukor, mint összetevő, többféleképpen megtalálható. Az édességek közel 50-60%-os arányban tartalmazhatnak cukrot. Az összetevők listáján az élelmiszeripari cégeknek kötelező mennyiségi sorrendben feltüntetni az alapanyagokat.

Fennakadhat a szemünk egy két ismeretlen kifejezésen, mint például invertcukor-szirup, glükózszirup, fruktóz-glükózszirup stb. Ezek a megnevezések is az élelmiszer hozzáadott cukor valós tartalmát jelölik. Azonban megtévesztő, hiszen sokan nem ismerik ezeket a megnevezéseket így nem gondolják azt, hogy a ketchup vagy egy salsa szószban is mennyi cukor lapulhat.
A hozzáadott cukor fogalma: "Az élelmiszer jellegéből adódóan, abban természetes formában előforduló cukrokon kívül minden olyan ételhez vagy élelmiszerhez a gyártás vagy elkészítés során hozzáadott cukrok (mono- és diszacharidok), méz és szirupok." A csomagoláson a következő megnevezésekkel találkozhatsz:
- glükóz
- dextróz
- laktóz
- glükóz-fruktóz szirup
- cukor
- barna cukor
- répacukor
- nádcukor
- kukoricaszirup
- karamell
- magas-fruktóz tartalmú kukoricaszirup
- fruktóz,
- méz,
- invertcukor,
- keményítőszirup,
- maltóz,
- maltodextrin
- szacharóz,
- juharszirup,
- melasz
- stb.
Érdemes elolvasnunk az apró betűket is, mert az élelmiszercsomagoláson gyakran a figyelem felhívó tartalmak megtévesztők lehetnek. Főleg a diétázóknak javaslom, fordítsák meg a vásárolni kívánt terméket mielőtt berakják a bevásárló kosarukba.
Írta: Nagy Nikolett
