A sütőtök színezőanyaga a béta-karotin.

2024.12.03
Sütőtök-krémleves
Sütőtök-krémleves

Vajon mitől sárga a sütőtök?

A bioaktív vegyületek jelentős része egyben színanyag is. A kabakosok családjába tartozó növényünk rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz. Ősszel a boltokban több fajta sütőtök is megtalálható. Egyik ilyen érdekesség a pézsmatök, amelynek húsa a béta-karotintól sárgul. Latinul Cucurbita moschata nevezetű tökfajtában a következő karotinoidok találhatóak még meg: α-karotin, β-karotin, lutein, likopin, β kriptoxantin, zeaxantin. A fotoszintetikus baktériumok, algák, gombák és növények bioszintézis révén képesek karotinoidokat előállítani, míg az emberi szervezet táplálkozás útján jut ehhez az értékes vegyülethez.

Az A-vitamin provitaminja, mely a szervezetben aktív vitaminná alakulva fejti ki élettani hatását. Érdemes tudni, hogy maga a béta-karotin hőhatásra és fényre érzékeny vegyület. Mindez a konjugált kettős kötések jelenlétével magyarázható, ahogy az antioxidáns tulajdonsága is.

A táplálékkal bevitt karotinoidok 20-50%-a hasznosul a szervezetben és aktív A-vitaminná átalakulásához egészséges bélfalra es a májra van szükség. A karotinoidok megvédik a szöveteket a szabad gyökök okozta károsodástól, és ennek következtében a rák kialakulásától, a korai öregedéstől, a látásromlásától, az időskori makuladegenerációtól, az érelmeszesedéstől és sok más betegségtől.2 

Nézzük, milyen fontos szerepe van az A-vitaminnak: 

  • Látásban, a rodopszin képződési folyamatában. 

  • Immunitás, immunrendszer erősítése, fertőzések elleni védelem: o elsődleges védelmi vonal biztosítása, - fenntartja a bőr és a nyálkahártya sejtek integritását, épségét. o fokozza a T sejt proliferációt (osztódását), ami által fokozódik az interleukin termelődés (IL-2), ami fokozza a citotoxicitást 
  • Antioxidáns hatása van: ezt a szabadgyökök képződésének gátlásán keresztül érvényesíti. 
  • Embrionális fejlődési és csontnövekedési folyamatokban jelentős szerepe van. A sütőtök nem csak béta-karotin forrás, hanem zöldség mivoltából adódóan rengeteg rostot, ásványi anyagot, mint például cinket, kálciumot és magnéziumot is tartalmaz, továbbá több kutatási eredmény is alátámasztja kimagasló folsav koncentrációját, ami miatt javasolt nyersanyag a várandós édesanyák számára. 

 A sütőtök átlagos béta-karotin tartalma: 4000-4200mikrogramm/100g A sütőtök számtalan receptben alkalmazható akár édes vagy sós ételek elkészítésében is. Most rengeteg receptötlet található az interneten, csak úgy hemzseg tőle a TikTok az Instagram. Javaslom, próbáld ki ezt a remek alapanyagot a konyhában. Sütve, főzve, töltve, pirítva, pépesítve, nincs megszabva.

Írta: Nagy Nikolett, dietetikus


Hivatkozások:

Carotenoid - an overview | ScienceDirect Topics

Assessment of Phenolic Acid Content and Antioxidant Properties of the Pulp of Five Pumpkin Species Cultivated in Southeastern Poland - PMC

Nutritional characterization of Butternut squash (Cucurbita moschata D.): Effect of variety (Ariel vs. Pluto) and farming type (conventional vs. organic) - PubMed




© 2024 Minden jog fenntartva
Diétás ötletek
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el