Kedves Tejrajongók!
Régen a nagymamám is azt mondta, hogy lefekvés elött igyak egy pohár langyos tejet, az majd elaltat. Azonban manapság a tejtől sokan félnek és kerülik fogyasztását, de vajon miért? A sok eltérő álláspont között nem egyszerű eligazodni és megtalálni a hiteles forrást, ezért szeretnék most nektek néhány olyan dolgot megemlíteni, ami a tejfogyasztás mellett pártol.

Emlősállatok által termelt egyik legértékesebb kalciumforrásunk a tej, ami alatt általában a tehéntejet értjük. Ritkábban fogyasztjuk a kecske-, juh-, és bivalytejet.
Tápértékeit részletezve láthatjátok, milyen arányban jelenik meg benne a fehérje a zsír és a szénhidrát is. A fehérjéi könnyen emészthetőek és jól hasznosulnak a szervezetünkben, magas biológiai értékkel rendelkeznek, teljesértékű fehérje forrás, mivel tartalmazza az összes esszenciális aminosavat. 76–86%-át a kazein típusú fehérjék alkotják, melynek közepén található a kalcium, magnézium. A benne lévő diszacharid a laktóz megfelelő laktáz enzim termelődése mellett jól emészthető. Valamint a tejzsír (0,1-3,5%) szintén zsírsav arányának köszönhetően könnyen feldolgozza a bélrendszer. Érdemes megemlíteni, hogy az alacsony zsírtartalmú tej vásárlása előnyösebb.
Vízben (B1 -, B2 -, B12-vitamin) és zsírban oldódó vitaminok közül az A-, D-vitamin fontos forrása. Ahogy említettem a kálcium-, foszfor-, és magnéziumtartalma jelentős. Emellett nyomokban vasat, mangánt, cinket is találunk benne.
A csontozat és a fogak épségéhez, fejlődéséhez nélkülözhetetlenek ezek a vitaminok és ásványi anyagok, emiatt a gyermekek növekedésében is fontos szerepe van a tejfogyasztásnak. Laktóz segít, a tejből származó kalcium felszívódásában. A tejcukor monoszacharidja a glükóz és a galaktóz, amely fehérjével vagy zsírral kapcsolódva épül be a porcba, a kötőszövetben és gyermekkorban szerepe van az idegrendszer felépítésében is.
Az életkornak megfelelő kalcium- és D-vitaminszükséglet nagy része a tej és a tejtermékek napi fogyasztásával biztosítható. A WHO által is javasolt kiegyensúlyozott táplálkozás szerint napi 0,5 l tej vagy ennek megfelelő mennyiségű tejtermék fogyasztása ajánlott. Ez hozzájárul a napi folyadék bevitelhez is. 1 dl tej kalciumtartalmának (kb. 120 mg) megfelelő tejtermékek:
- 20-30 g sajt,
- 150 g túró,
- 1 dl joghurt/kefir.
A kalciummal dúsított növényi italok is kielégíthetik a kálcium igényt, bár ezek fehérjetartalma nem egyezik meg a tehéntejével.
A laktózmentes tej a tejcukorérzékenyek (tejcukorfelszívódási zavarral küzdők) számára nyújt megoldást, melyet laktáz enzimmel kezelve bontják monoszacharidokra a benne lévő diszacharidot. (laktóz = galaktóz + glükóz)
Ki ne fogyasszon tejet? Vagy egyáltalán tejterméket?
Ha valamilyen hasipanaszt (puffadás, hasmenés) észlelsz tejfogyasztást követően, érdemes kivizsgálni, hogy laktózintoleranciában szenvedsz-e (tejcukor emésztésének zavara) vagy komolyabb tejallergia állhat a panaszok hátterében. A vékonybél kefeszegélyében termelődő laktáz enzim csökkent mennyisége vagy kisebb aktivitása okozhatja a jelentkező problémákat. Van, aki a tejet nem, de a joghurtot, kefirt, sajtokat, túrót el tudja fogyasztani panaszok nélkül. Nagyon változó, az egyéni toleranciaától függ.
Mi történik a laktózintolerancia esetén a laktóz "emésztése" közben a bélrendszerben?
A tejcukor normálisan működő bélrendszer esetén a vékonybélben emésztődik meg és szívódik fel, míg tejcukor-érzékenység esetén diszacharidként bontatlan formában halad tovább a vékonybélből. Majd a vastagbél baktériumai bontják el rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká, amik okozzák a kellemetlen hasi panaszokat. A tejcukor-érzékenység az életkor előrehaladtával gyakoribbá válhat, mivel az enzim termelődése csökken. Ennek megoldására nem a tej kiiktatását javaslom, hanem a mértékletes tejfogyasztást, ami a tolerancia határain belüli mennyiséget jelenti.
Miben van a tényleges veszély?
A tej kiváló táptalaj a mikrobák, baktériumok számára. A kereskedelemben kapható fogyasztási tejeket kizárólag hőkezeléssel (UHT, ESL) tartósítják, amelyet pasztörizálásnak hívunk. A technológiával az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej bontatlan csomagolásban szobahőmérsékleten akár 3-6 hónapig is eltartható lesz. Amennyiben házi, nyers tejet vásárolunk, akkor csak forralás után fogyasszuk el, mivel benne megbújhat az E. Coli nevezetű baktérium, ami halálos enterális megbetegedést is okozhat.
Írta: Nagy Nikolett, dietetikus
Hivatkozások:
https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2021/02/gyere-tej-szuloi-tajekoztato.pdf
https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2023/07/mdosz-taplalkozasi-akademia-hirlevel-alapveto-elelmiszerunk-a-tej-2023-julius.pdf
https://www.ameganet.hu/wp-content/uploads/2019/06/Edes_elet.pdf